Z jodły można sporządzić lecznicze nalewki. W konkursie na najlepszą nalewkę zorganizowanym przez Polski Związek Łowiecki w Zamościu z około 40 gatunków nalewek wygrała ta z szyszek jodły.
Niezwykle smaczny jest też likier z pędów jodły.
Likiery i nalewki wykazują właściwości zdrowotne.
Zawarte w ziołach substancje gorzkie regulują trawienie, pobudzają apetyt i wzmacniają układ odpornościowy.
Nalewka z jodły (przepis 1):
Zerwać kilka garści młodych, wiosennych przyrostów jodły. Rozłożyć i poczekać kilka dni, aż przewiędną. Zerwać igły i wrzucić do słoja. Zalać wódką ( 70 % ) zrobioną ze spirytusu, tak aby wszystkie igły były przykryte alkoholem. Zamknąć szczelnie słój i postawić na tydzień w ciemnym i chłodnym miejscu. Po tygodniu można dodać 2 łyżki miodu, następnie nalewkę zlać i przefiltrować. Rozlać do butelek szczelnie zakorkować i ponownie odstawić , w ciemne i chłodne miejsce na pół roku.
Działanie: Nalewkę stosuje się do łagodzenia kaszlu.
Dawkowanie: Pić nie więcej niż łyżeczkę do herbaty trzy razy dziennie.
W następnej części przedstawię
nalewkę na zielonych szyszkach
i kompot z jodły.
Źródło: http://ziolowawyspa.pl/wypij-jodle/
http://zioladobrenawszystko.pl/nalewki/nalewka-z-jodly.html