Nalewka z Jodły na zdrowie! czy wiecie że..

Z jodły można sporządzić lecznicze nalewki. W konkursie na najlepszą nalewkę zorganizowanym przez Polski Związek Łowiecki w Zamościu z około 40 gatunków nalewek wygrała ta z szyszek jodły. 

Niezwykle smaczny jest też likier z pędów jodły. 
Likiery i nalewki wykazują właściwości zdrowotne. 

Zawarte w ziołach substancje gorzkie regulują trawienie, pobudzają apetyt i wzmacniają układ odpornościowy.



Nalewka z jodły (przepis 1):

Zerwać kilka garści młodych, wiosennych przyrostów jodły. Rozłożyć i poczekać kilka dni, aż przewiędną. Zerwać igły i wrzucić do słoja. Zalać wódką ( 70 % ) zrobioną ze spirytusu, tak aby wszystkie igły były przykryte alkoholem. Zamknąć szczelnie słój i postawić na tydzień w ciemnym i chłodnym miejscu. Po tygodniu można dodać 2 łyżki miodu, następnie nalewkę zlać i przefiltrować. Rozlać do butelek szczelnie zakorkować i ponownie odstawić , w ciemne i chłodne miejsce na pół roku.



Działanie: Nalewkę stosuje się do łagodzenia kaszlu.
Dawkowanie: Pić nie więcej niż łyżeczkę do herbaty trzy razy dziennie.
W następnej części przedstawię 
nalewkę na zielonych szyszkach 
i kompot z jodły. 


Prost! Cheers! A votre santé! Salute! Na zdrowie! Salud! Egészségedre! Здоровье ! 



Źródło: http://ziolowawyspa.pl/wypij-jodle/
http://zioladobrenawszystko.pl/nalewki/nalewka-z-jodly.html