Jodła też na zdrowie!

Jodła to drzewo o wyjątkowych właściwościach zdowotnych, wykorzystywana od wielu pokoleń w leczeniu stanów zapalnych. Istnieje wiele rodzajów jodeł, m.in.: jodła pospolita, biała, grecka, syryjska, sycylijska oraz kaukaska.


Wykorzystwyana m. in.:

1) Najmłodsze pędy i pąki jodłowe zbierano na napar, który miał pomagać na choroby płucne. 
2) Górale sadzali swoich chorych pod pniem jodły, która miała im przywrócić zdrowie.
3) W Ameryce Północnej występuje niezwykle cenna jodła balsamiczna. Kora tego drzewa wytwarza balsam kanadyjski, który wykorzystywany jest w optyce. 
4) Jodła syberyjska, rosnąca w górach Uralu, zawiera olejek pichtowy pozyskiwany z młodych pędów. Jest cennym lekiem mającym zastosowanie w terapii szeregu schorzeń zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie. Ludzie dostrzegli zalety jodły obserwując zachowanie zwierząt, które gdy są chore jedzą jodłowe igły. Zapiski mówią, że olejek pichtowy stosowano w Rosji już w XII wieku, nawet w terapii gruźlicy.

Więcej o olejku pichtowym w następnej odsłonie. 



tel. 601 5432 61
Szkółkarstwo Witold Szneider